Det är dags!

av Tidskriften Astra

Med skräckblandad förtjusning har jag set hur kalendern krupit allt närmare den första juni – dagen då jag börjar jobba som Astras nya chefredaktör. Förtjusning över att det finns så många bra idéer att börja förverkliga, så många bra typer att samarbeta med, spännande texter att skriva, evenemang att planera. Skräck av exakt samma orsaker. Var börjar jag? Vilket ämne, vilket tema är viktigast att ta upp? Vilken artikel ska skrivas först?

Men så tänker jag på alla goda råd jag fått när jag pratat med folk om jobbet, om jag bara följer dem stenhårt går det nog vägen. Kanske ska jag helt enkelt börja med att skriva ner några av dem här, i mitt första blogginlägg, så kan jag återkomma till dem i framtida kniviga lägen när jag behöver något att stöda mig på. Dessutom kan de ju ge er en vink om vad vi kommer att skriva om i Astra:

– Använd könsneutrala pronomen i hela tidningen, ni måste ju göra ett statement!

– Använd inte så mycket könsneutrala pronomen, de bara provocerar och gör det jobbigt att läsa!

– Ta upp vad som händer inom genusvetenskapen, våga skriva långa artiklar – det måste finnas tuggmotstånd!

– Gör inte en för tung tidning, inte så mycket akademisk genusvetenskap, mera korta lätta grejer!

– Satsa på nätet, det är ju där en vill läsa om grejer!

– Satsa på papperstidningen – det är så trist att allt bara ska vara på nätet hela tiden!

– Skit i alla kränkta män!

– Glöm inte bort att män också kränks på flera olika sätt!

Och så till slut har alla förmanat mig:

Få inte burnout!

Så ungefär så kommer det att bli. En salig röra av samhälle och serier, humor och hen, personligt och genusvetenskap, Finland och världen och framför allt Feminism med stort F. Alla som vill får vara med, allt ska skrivas om förr eller senare och någonstans på vägen ska vi förändra världen. Nu börjar vi! Välkommen med!

Annonser