Bingo, menskoppar och kvinnor som hatar kvinnor

av Tidskriften Astra

Dags för fredagslista igen! Här är det som fastnat under veckan som gått, hoppas ni ni gillar’t!

– Sady Doyle skriver om kvinnor som gör filmer för kvinnor som hatar kvinnor.

– Här hittade jag ett intressant bildspel med historiens 50 mest skandalösa klänningar, och en del byxor och kjolar. Det ger en rätt bra bild av  hur lite det ofta krävs för att en kvinna ska chockera världen och hur snäva ramarna för vad som anses korrekt är.

Anti-feminist-bingo! Behöver jag säga mer?

– För ett par veckor sedan skrev jag om ”vaginagate”, och demokraten Lisa Brown som upprörde gubbarna genom att säga ordet vagina högt. Kvinnokroppen, när den inte är tryggt objektifierad, är ju som bekant mest pinsam och jobbig. Försök till exempel ta upp diskussionen bindor vs tamponger vs menskoppar over fredagsölen i kväll och jag lovar att åtminstone någon kommer att harkla sig lite besvärat. Och då har vi ändå möjlighet att faktiskt diskutera alla tre alternativen, för många andra runtom i världen betyder mensen ett mycket större stigma och ofta till exempel utebliven skolgång. Därför är projekt som det här, tre personer som vill introducera menskoppen i Kenya så fantastiska.

– Varför är intervjuer med kvinnliga skådespelare ofta så tråkiga? För att de får tristare frågor. Feminspire samlar bra citat från några som ifrågasatt detta den senaste tiden. Som Scarlett Johanson konstaterade till Robert Downey Jr under en presskonferens. “How come you get the really interesting existential question and I get the rabbit food question?”

– The Vagenda leverar som vanligt (om ni inte läser den här bloggen slaviskt redan är det hög tid att ni börjar!): Top ten wtf-products marketed at women. Vi lever i en vansinnig värld.

– Veckans bildspel: Leland Bobbés vackra och fascinerande Half-Drag-fotoserie. ”My intention with Half-Drag is to capture both the male and the alter-ego female side of these subjects in one image.”

Ha ett fint veckoslut allihop!

Annonser